PARTIOLAISEN VARUSTEET

Partion aloittaminen ei vaadi mittavia varustehankintoja, mutta tietyt asiat kannattaa hoitaa kuntoon jo alkuvaiheessa.

Varusteet viikottaisiin koloiltoihin

  • Partiohuivi kaulaan! Partiolaiset tunnistetaan partiohuivista. Huivin kuuluu olla kaulassa aina, kun ollaan partiotapahtumissa. Huivin saa sen jälkeen, kun on antanut partiolupauksen.
  • Sään päihittävä ulkovaatetus. Koloilloissa ollaan sekä ulkona että sisällä. Ulkoilemme säässä kuin säässä, joten hyvä vaatetus ei pelästy vedestä eikä lumesta. Kerrospukeutuminen kannattaa, jotta vaatetta voi vähentää tai lisätä.
  • Heijastin heilumaan ja otsa- tai taskulamppu mukaan talvella. Lampusta on usein hyötyä, kun ulkoilemme talvella. 
  • Pieni reppu tai kassi, jossa voi kuljettaa partiossa tehtyjä töitä tai vaikka omaa juomapulloa. 
  • Kännykkä omalla vastuulla. Lippukunta ei vastaa kännyköistä tai muista laitteista, jos ne ovat mukana. Kännykkä pidetään partiossa äänettömällä eikä sitä saa ottaa esille ilman johtajan lupaa.

Varusteet retkille ja leireille

Lippukunnalla on paljon retkillä ja leirillä tarvittavia yhteisiä varusteita, kuten telttoja ja trangioita. Jokaisen omaan perusvarustukseen kuuluvat nämä:

  • Maastoon sopivat kengät. Kumisaappailla pärjää usein, mutta hyvät ja tukevat lenkkarit ovat kuivalla kelillä paljon mukavammat. Sandaaleilla tai tennareilla ei maastossa pärjää.
  • Sadeasu. Kannattaa hankkia ainakin kunnollinen sadetakki. Kertakäyttösadetakit eivät riitä ja ne rikkoontuvat hetkessä.
  • Ruokailuvälineet kangaspussissa sekä astiapyyhe. Ruokailuvälineisiin kuuluvat syvä lautanen, muki, lusikka, haarukka ja veitsi. Retkillä ja leireillä jokainen tiskaa omat astiansa, siksi tarvitaan myös astiapyyhe. Muoviset lautaset ja mukit ovat kestäviä ja kevyitä. Posliini-, lasi- tai kertakäyttöastiat rikkoontuvat, niitä ei kannata ottaa mukaan. Ruokailuvälineet säilytetään hengittävässä kangaspussissa. Muovipussissa tai muovitetusta kankaasta valmistetussa pussissa ei pidä säilyttää ruokailuvälineitä.
  • Puukko. Puukon käyttöä harjoitellaan jo pienimpien partiolaisten kanssa. Hyvä puukko on lapsen käteen sopiva, ei liian iso eikä liian pieni. Turvallinen puukko on terävä, jotta vuoleskeluun riittää taito voiman sijaan. Turvallisuutta tuovat myös sormisuoja ja napakka tuppi. Linkkuveitsi ei riitä vuoleskeluun.
  • Makuupussi ja -alusta. Makuupussiksi kannattaa hankkia heti alkuun kolmen vuodenajan pussi, jolla pärjää myös viileämmät kesäyöt. Pelkkä kesämakuupussi on usein turhan ohut, kun yövytään teltassa. Makuupussin ja -alustan on oltava myös sellaisia, että partiolainen jaksaa itse kantaa ne maastoon ja sieltä pois.